Kattehula's hjemmeside

RASEBESKRIVELSE

Historie

Burmeseren kan spores tilbake til brune katter som hadde tilhold i buddisttemplene i Burma så langt tilbake som på 1400-tallet, de gikk da under navnet Rajah. Rasen slik vi kjenner den i dag har sitt utspring i katten Wong Mau som ble tatt med fra Burma til USA av en sjøoffiser i 1930. Burmeseren ble godkjent som egen rase i USA i 1936, og de første burmeserne kom til Europa i 1949. Den første burmeseren som kom til Norge het Omaheeni Bella og ble importert fra England av Maien Svenningsen med stamnavnet Mokka.

Gemytt 

Burmeseren er utpreget sosialt anlagt, og vil gjerne være den første til å hilse gjester velkommen. Den ganske enkelt elsker mennesker, både store og små, og andre dyr enn katter pleier også å være greit. Det eneste en burmeser ikke liker er å måtte være for lenge alene. Hvis eieren har lange arbeidsdager kan det være en fordel med 2 katter, så har de alltid selskap. Det er egentlig ganske vanlig at har man først skaffet seg en burmeser så ønsker man seg snart en til   – burmeseren er nemlig svært vanedannende!!

Burmeseren blir av mange kalt hunden i katteverdenen. En grunn til det kan være at den følger etter deg overalt i huset for å få med seg alt som skjer, den vil jo ikke gå glipp av noe! Burmeseren lærer seg dessuten fort å apportere, gjerne uten at eier har bidratt til det i det hele tatt. Har du kastet leken en gang til katten så ikke bli forbauset om leken bringes tilbake for mer.

 Utseende

Burmeseren er en katt av middels størrelse, den skal være muskuløs og skal også være tyngre enn den ser ut til. Den skal ha avrundet, bred brystkasse og slanke ben. Halen er middels lang og spiss i enden. Neseroten skal ha en markert ”stopp”, og haken skal være dyp. Ørene skal sitte bredt fra hverandre med lett avrundede spisser, brede i basen, og toppen av hodet skal være lett avrundet.

”Burmalook” er spesielt for en burmeser. Avslappet skal den se litt ”djevelsk” ut i øynene, og det kommer av den spesielle øyeformen som skal være orientalsk formet oppe og avrundet nede. Øyefargen skal helst være gul eller ravgul mot kopper eller oransje. Ettersom en burmeser blir eldre går gjerne øyenfargen mer over i grønt.

Pelsen er kort, skinnende blank og tettliggende, og krever lite stell. Litt lett børsting hver uke for å fjerne døde hår og et sunt kosthold er alt som skal til for å bevare den herlige pelsen.

Burmeseren i Norge i dag kan ha 10 forskjellige farger. Brun (n), blå (a), sjokolade (b), lilla (c), rød (d), creme (e), brunskilpadde (f), blåskilpadde (g), sjokoladeskilpadde (h) og lillaskilpadde (j).

 Ute eller inne?

 Burmeseren trives både som ute- og innekatt, men et relativt trygt utemiljø bør likevel være avgjørende for om katten skal få gå ut. De fleste holder nok burmeseren sin inne, og katten trives godt med det. Det krever litt mer av eieren i form av aktivisering, og et høyt klatrestativ kan være lurt, likeså å gi katten plass i en vinduskarm, gjerne innenfor fuglebrettet. En ny eier av rasekatten burmeser må uansett være forberedt på at katten vil kreve mye oppmerksomhet.

Burmeseren sover helst under dyna i senga di!!